Показаха предимствата за инвестиция в България

Общи 09 октомври 2013 | Speed-Press.com A- A+ 11255 посещения | без коментари

Положителните и отрицателните страни при инвестиране на чужди компании в България представиха на Международната автомобилна конференция панел специалисти начело със Светослав Младенов, изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции. "България има много предимства като стратегическа локация, много ниски заплати, плосък корпоративен данък в рамките на 10% и 0% за региони с ниска безработица. Инвеститорите получават съкратена административна процедура с една трета, също така финансова помощ за обучение на служители за придобиване на професионална квалификация и строителство на инфраструктура. До края на годината ще имаме 50 работещи завода в автомобилната индустрия", коментира Младенов.
Изказването му бе потвърдено от Александър Узунов, ръководител ключови проекти в Behr-Hella Thermocontrol. Компанията инвестира в изграждането на нов завод за авточасти в Божурище до София за 42,5 млн. лв. "Разгледахме над 50 места в Европа и взехме предвид няколко фактора, като количество, качество, логистика, заплати, стабилност, законодателство. Получихме подкрепа от българското правителство. Мислихме и за Македония, но не я избрахме поради специфичните ни нужди. Например близост до международно летище, каквото има в София", поясни Узунов. Според специалиста България трябва да направи повече да подобри представата за страната пред чужденците при първото им пристигане. Д-р Митко Василев, изпълнителен директор на Германо-българската индустриално-търговска камара, представи анализ, според който 75% от 78-те германски компании у нас биха инвестирали отново и са доволни от операциите си в страната. "Резултатът е добър и положителен, но все още нисък, ако го сравним с други страни. Малките и средни компании имат огромен потенциал за развитие. В Германия им помагат над 400 програми за стимулиране, не знам в България да има толкова. Да, има корупция, както и в Германия, но от миналата година няма промяна в правилната посока", коментира Василев.
Марсел Шваб от Ernst&Young обеща помощ на всички компании, които се готвят да инвестират в България - "Можем да помогнем на компаниите, когато инвестират с информация за законодателството. България е много по-добра страна от това, което показват снимките в чужбина. Компаниите усещат тези предимства и ние ги подкрепяме. Тук идват инвеститори, които имат нужда от ниски производствени разходи и висококвалифициран персонал. Казвам им да инвестират разликата от ниските данъци, които има тук спрямо другите места, в обучение на персонала. Така ще имат много бърза възвращаемост на инвестицията. Хората са много добре образовани в училищата, но не и в технически аспект. Според мен много не предпочитат България като дестинация заради незнание."
По време на дискусията бе презентирана инвестицията на Kemmler Electronics. Компанията има завод в Чехия от 17 години, но в дългосрочен период счита, че операциите ще станат твърде скъпи. "Поради това решихме да намерим друго място за инвестиране. Разгледахме възможностите в Сърбия, Словения, Украйна и накрая решихме да дойдем в България. Според нас тук ситуацията е стабилна като политическа обстановка и валута, което е един от най-важните ни фактори. Чешката крона отчете промяна с 30-40% през последните години и това оказа огромно влияние като производител. Също така България е в сърцето на Европа, има море и връзка с Турция. За разлика от центъра ни в Чехия, тук хората могат да правят много други неща, освен производство", коментира Щефан Райбер от Kemmler Electronics.

 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте